Header image
Tippek, tanácsok

Milyen előnyei vannak a Fireplace kandallókályhának egyéb fűtési alternatívákkal szemben?

A kandallókályha gazdaságos és környezetkímélő alternatív ill. kiegészítő fűtési lehetőséget kínál. Ha családi háza, lakása fűtését nagy részben kandallókályha segítségével szeretné megoldani, érdemes a magas hatásfokkal működő Fireplace kandallókályha modellek közül választania.

 

A Fireplace kandallókályha előnyei:

 

 • a felhasználó nincs kiszolgáltatva, mint az önálló gáz vagy villanyfűtés esetében (pl. szolgáltatás szünetelése)
 • a fa környezetbarát anyag, megújuló energiaforrás
 • a költségek csökkentése miatt optimális a már meglévő gázkazánnal történő fűtést kandallókályhával kombinálni
 • konvekciós levegő áramlás ill. hőátadás miatt, azonnal meleget áraszt
 • nem csak a sugárzó hő, hanem a pattogó tűz látványa is melegséggel tölti el az embert

Miért válasszon Fireplace kandallókályhát?

A Fireplace kandallókályhák egytől egyig kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, a pontosságot a lézervágó berendezések precizitása garantálja, az összeszerelést a nagy ipari múltra visszatekintő Miskolc város gépipari szakemberei biztosítják, a kivitelezésről a legmodernebb innovatív technológia és legújabb számítógépes rendszer gondoskodik. A késztermékek alapos minőségi ellenőrzésen esnek át. Mindezeknek köszönhetően a Fireplace Kft. olyan kandallókályhákat gyárt, amely minden tekintetben az Ön és családja megelégedettségét szolgálja.

 

Hol, milyen helyiségekben ajánlott a kandallókályha használata?

A kandallókályha elsősorban kiegészítő fűtésként ajánlott. A kandallókályha begyújtás után a konvekciós nyílásokon át azonnal meleg levegőt juttat a légtérbe, tehát ha munka után a hideg lakásba hazatérve gyors megoldásra törekszik, bátran válasszon Fireplace kandallókályhát. Egy kandallókályha általában egy légtér befűtésére alkalmas. Gondolja át a kandalló helyigényét, kalkulálja bele a biztonsági távolságokat, és határozza meg, mire állítja majd a „bútordarabot”. Ha parkettára kerül, szükséges alátétlemezről vagy hőálló üvegalátétről gondoskodni.

 

Az égéshez friss levegő utánpótlásra van szükség, tehát kandallóját lehetőség szerint jól szellőző, ill. szellőztethető helyiségbe állítsa fel! Amennyiben hermetikusan szigetelt lakása vagy szorosan záródó új nyílászárói vannak, szükség lehet plusz levegő bevezetésére, ilyen esetben érdemes külső levegő bevezető modullal ellátott kandallókályhát esetleg helyiséglevegő független modellt választani.

Mire ügyeljen a Fireplace kandallókályha kiválasztásakor?

Először is érdemes felmérni a légtér méretét, és kiszámolni mekkora teljesítményű fűtőberendezésre van szükség. 18 légköbméterre 1 KW teljesítménnyel szükséges számolni. Nagyon fontos kérdés a kémény maga, hiszen ez a kandalló motorja. Ha már meglévő kéményről van szó, kérjük, vizsgáltassa felül, szükség esetén korszerűsíttesse azt. Optimális választás, a ház falain belül húzódó kémény, amely gyorsabban melegszik fel, és tovább tartja a hőt, mint a ház falain kívül, utólagosan felhúzott nemesacélból készült kémény. Rendkívül fontos, hogy a kéményhez (átmérő, hossz) passzoljon a választott kandalló. Lényeges, hogy 150mm füstcső csatlakozású készülék esetében a kéménykürtő keresztmetszete ennél ne legyen kisebb. Az sem szerencsés, ha a kémény keresztmetszete lényegesen nagyobb, mint a készülék füstcsövének keresztmetszete, mert a túl nagy kémény általában túl nagy huzatot is jelent, amely rontja a készülék hatásfokát, és a tüzelőanyag gyors leégéséhez (túl intenzív égéshez) és ezért a készülék idő előtti elhasználódásához vezethet. Kandalló üzemelését ezen felül befolyásoló tényezők: falvastagság és szigetelés vastagsága, időjárás, lakás fekvése.

Csökkenthető a fűtésszámla a kandallókályha használatával?

Optimális a már meglévő gázkazánnal történő fűtést kandallókályhával kombinálni a költségek csökkentése miatt.

 

Tanácsok a költségek csökkentésére:

 

 • a fűtési rendszer optimális elosztása (főfűtés és kiegészítő fűtés arányának helyes megválasztása)
 • a fűtési teljesítmény csökkentése éjszakára
 • fűtés és szellőztetés helyes aránya
 • tüzelőanyag mennyiség megfelelő adagolása
 • a kandallókályha karbantartása évente egyszer
 • kémény felülvizsgálata, tisztítása évente egyszer

Hogyan fűtsön helyesen Fireplace kandallókályhájával? Milyen fűtőanyagot használjon?

A kandallókályhát a nap 24 órájában lehet működtetni szüneteltetés nélkül, csupán arra kell odafigyelnie, hogy a kandalló névleges teljesítményének megfelelő tüzelőanyag mennyiséget ne lépje túl. Ha Ön fával fűt, kb. óránként gondoskodnia kell tüzelőanyag utánpótlásról. Tartós égésű kandallókályha esetében, a barnaszénbrikett akár 12 órán át parázsló tüzet biztosít, nem szükséges óránként pótolni a tüzelőanyag mennyiséget (ebben az esetben a levegőszabályozóknak „brikett állás”-ban kell lennie).


Kérjük, csak a megengedett tüzelőanyagot használja, mint fa, fabrikett és barnaszénbrikett. A fa ne legyen előkezelt (lakkozott, festett) és szennyezett! A lombos fa félék, mint tölgy, bükk a leginkább alkalmasak a kandallókályha fűtésére. A puhafa (a tobozos illetve tűlevelű fákból származó faanyag) gyorsabban ég, mint a keményfa, ezért könnyű vele begyújtani. A fenyőfélék folyamatos használata gyantatartalmuk ill. a túl intenzív lángok miatt önmagában nem ajánlott, csupán begyújtáshoz. A fát érdemes 2-3 évig szárítani, hogy a nedvesség tartalma 20% alá csökkenjen. A nedves tüzelőanyag bekormolja az üveget, csökkenti a hatásfokot, és károsítja a tűztérbélést. A korom lerakódása még intenzívebben jelentkezik a kéményben. 


Fontos, hogy átmeneti időszakban, 15 Celsius fok kinti hőmérséklet felett, nyirkos, esős időben javasolt nagyobb mennyiségű alágyújtós, aprófa használata a könnyebb begyújtás érdekében. 


Tüzeléstechnikai okokból mindig lassan nyissa ki a tűztér ajtót, és csak akkor, ha az előző rakat parázsig leégett. 

 

Milyen szempontokat vegyen figyelembe a kandallókályha kiválasztásánál? Milyen típusú kandallók közül választhat?

Fontos, hogy olyan kandallókályhát válasszon, mely külső jegyeit tekintve passzol lakása stílusához; harmóniát, kellemes hangulatot varázsol otthonába. Ezért található kínálatunkban hatalmas választék burkolatot, formát és színt illetően. Kedvére válogathat extravagáns és klasszikus formák; kerámia, zsírkő, és homokkő burkolatos vagy burkolat nélküli modelljeink között forgatható, sarokba állítható, vagy falhoz tolható kivitelben.  Az is lényeges szempont, hogy kandallója összhangban legyen az Ön életvitelével. Ezért válogathat funkciót, tüzeléstechnikai megoldást tekintve is különféle modellek között. Ha szívesen figyelgeti a tűz játékát és gondoskodik a tüzelőanyag utánpótlásáról, válasszon kedvére a klasszikus fatüzeléses modellek közül. Ha nem szeretne a folyamatos tűztáplálással bíbelődni, inkább a tartós égésű kandallómodelleket ajánljuk. Ezek a modellek automata primer-levegőszabályozóval vannak ellátva, és beállítási opciót kínálnak aszerint, hogy fával vagy brikettel szeretne –e fűteni. Nagyon tiszta és gazdaságos üzemmódot nyújt a pellet fűtéses kandalló. A vízteres kandallót akkor ajánljuk Önnek, ha szeretné kombinálni a központi fűtés előnyeit a kandalló által nyújtotta élvezettel. A helyiséglevegő független kandallókályhát energiatakarékos (A+) és passzív házakba is ajánljuk.

 

Infobox is very easy to customize because, well, it's your code
Térképes kereső
Betöltés